Wydrukuj tę stronę
niedziela, 24 kwiecień 2022 11:25

Domowe nalewki – co warto o nich wiedzieć?

Oceń ten artykuł
(3 głosów)
domowe nalewki domowe nalewki pixabay

No to może naleweczki na poprawę samopoczucia? Praktycznie każdy choć raz słyszał to pytanie.

 

I faktycznie nalewki uważane są za cudowne remedium na zimową chandrę, poprawę humoru i rozgrzanie. Dodatkowo wskazuje się, że niektóre z nalewek mają właściwości prozdrowotne. Do nich zalicza się m.in. nalewkę z ciarki. Czym ona dokładnie jest i z czego jeszcze można przygotowywać pyszne domowe nalewki?

Nalewka z ciarki – co to takiego?

Nalewka na ciarkach to napitek przygotowany z owoców tarniny, która nazywana jest również tarką. Roślina zalicza się do śliw, jednak jej owoce są bardzo drobne i bardziej przypominają jagody niż klasyczne odmiany śliwek. Owoce tarniny są bogate w witaminę C, a także zawierają antyoksydanty. Trzeba jednak uważać na spożywanie tych owoców, gdyż ich pestki zawierają groźną substancję – kwas pruski i nie można ich rozgryzać. Z owoców tarniny często przygotowuje się nalewki, które pozwalają na zachowanie cennych właściwości owoców, a dodatkowo rozgrzewają i rozluźniają. Więcej informacji na temat nalewki na ciarkach znajdziesz m.in. na stronie: https://panidomu24.pl/.

Z czego jeszcze można przygotowywać domowe nalewki?

Nalewki można przygotowywać z różnych owoców. Jedną z najczęściej przygotowywanych i chętnie spożywanych jest nalewka aroniowa. Owoce aronii polecane są przede wszystkim dla osób, które chcą wzmocnić swoją odporność, a także z wysokim ciśnieniem. Inną nalewką, która chętnie jest przygotowywana zarówno ze względu na swój smak, ale i właściwości prozdrowotne, jest nalewka malinowa. Owoce maliny zawierają substancje, które są pomocne w przypadku przeziębień i grypy, a także wzmacniają odporność organizmu. Substancje zawarte w tych owocach są także pomagają przy bólach miesiączkowych. A jeśli szukasz czegoś idealnego na rozgrzanie w zimowe dni, idealna będzie nalewka korzenna, w której królować będą przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, goździki czy kardamon, a także skórka pomarańczowa i miód.