Wydrukuj tę stronę
czwartek, 24 luty 2022 19:01

Tort naleśnikowy

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
kakaowe naleśniki kakaowe naleśniki wedel

Jeśli często przyjmujesz u siebie gości, prawdopodobnie znają oni już wszystkie Twoje popisowe przepisy na ciasta. Czas ich czymś zaskoczyć! A co może zaskoczyć bardziej, niż ciasto zrobione z naleśników?

 

Tort naleśnikowy – to brzmi dumnie

Tort naleśnikowy to ciasto, które bardzo wyróżnia się na tle innych deserów. Przygotowanie go jest dość żmudne, gdyż wymaga usmażenia wielu, naprawdę wielu naleśników, a także zrobienia pysznego ganache, który pokryje wszystkie naleśniki. Jeśli jednak masz czas i chęci, koniecznie zrób ten deser. Twoi goście będą w szoku, jakie cuda można zrobić z naleśników. Przepis na babkę czekoladową może się schować!

Składniki na tort naleśnikowy

Aby zrobić tort naleśnikowy, musisz przygotować kakaowe naleśniki oraz czekoladowy ganache, którym przełożysz wszystkie placuszki. Dzięki temu tort będzie wyglądać zniewalająco. Jakie składniki musisz sobie przygotować?

Naleśniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 mililitrów mleka
  • 200 mililitrów wody gazowanej
  • Szczyptę soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • Łyżkę oliwy

Ganache:

  • 300 mililitrów śmietanki kremówki
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej

Pamiętaj, że ciasto na naleśniki powinno spływać z łyżki, a jednocześnie ją pokrywać. Dlatego jeśli będzie zbyt gęste, dodaj wody, jeśli zbyt rzadkie – mąki.

Jak zrobić tort naleśnikowy?

Aby zrobić tort naleśnikowy, najpierw musisz usmażyć sporo naleśników. Ciasto naleśnikowe przygotujesz poprzez zmiksowanie wszystkich składników. Następnie smaż placki na patelni z minimalną ilością oleju – najlepiej, jeśli posmarujesz patelnię olejem za pomocą gąbki. Naleśniki powinny być cieniutkie. Usmaż ich około 30. Ganache zrób w momencie, w którym naleśniki będą już gotowe. Zagotuj śmietankę, a następnie zdejmij ją z płyty grzewczej. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, by kawałki się rozpuściły. Teraz weź paterę i ułóż na niej papier do pieczenia, a następnie naleśnik. Każdy placuszek przekładaj masą czekoladową, która jest jeszcze lekko płynna. Gdy skończysz układać wszystkie naleśniki, posmaruj czekoladą boki tortu. Następnie włóż go do lodówki na godzinę lub dwie, by masa czekoladowa zgęstniała.

Tort naleśnikowy podawaj ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jeżyny. Będzie wyglądać obłędnie i smakować jeszcze lepiej!