Wydrukuj tę stronę
środa, 29 czerwiec 2022 17:19

Garden party - jakie przekąski przygotować?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
popcorn carmelowy popcorn carmelowy Źródło: pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

Lato, woda, słońce - to idealny czas, by zorganizować garden party na świeży powietrzu - w ogrodzie, na tarasie czy w altance. Jakie potrawy i przekąski przygotować? O czym nie możesz zapomnieć? Poznaj nasz praktyczny poradnik!

 

Zdrowe przekąski na szybko

to nie tylko owoce i warzywa. Możesz przekąsić coś słodkiego, a nawet fast foody, jeśli wiesz jak to zrobić. Pamiętaj o kilku ważnych zasadach:

  • Nie kupuj gotowych produktów. Lepiej przygotować samemu lub kupić surowce i zrobić to samemu.
  • Wybieraj naturalne produkty bez dodatków chemicznych.
  • Nie jedz więcej niż trzeba. Zdrowe przekąski na szybko mają być tylko dodatkiem do posiłku, a nie jego głównym składnikiem.

Idealnym dodatkiem do każdego garden party będą słone, gotowe przekąski. W sklepie Crunchysnack znajdziesz popcorn carmelowy i dip do nachosów

Oto kilka pomysłów na zdrowe przekąski na szybko:

- Owoce i warzywa: jabłka, banany, pomarańcze, marchewki, ogórki. - Nasiona i orzechy: migdały, pestki dyni, nerkowce. - Domowe przetwory: hummus, guacamole, świeżo wyciskane soki.

  • Płatki śniadaniowe zbożowe lub musli z dodatkiem owoców i jogurtu naturalnego.
  • Małe kanapki na chrupkim pieczywie ze świeżym serem i warzywami.
  • Owoce: jabłka, banany, kiwi, winogrona.- Warzywa: marchewki, seler naciowy, rzodkiewki. - Słonych przekąsek: orzeszki ziemne lub kukurydziane, suszone owoce.- Woda mineralna lub herbata bez cukru.

Jeśli szukasz zdrowych i łatwych do przygotowania przekąsek, to dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na to, co możesz zjeść między posiłkami.

Nasiona i orzechy to idealna przekąska dla osób on the go. Są bogate w białko i witaminy, a także dostarczają energii potrzebnej do codziennych czynności. Możesz jeść je solo lub w połączeniu z owocami, jogurtem naturalnym lub warzywami.

Inną dobrą opcją są kanapki z drobno pokrojonymi warzywami i chudym serem białym. Pamiętaj, aby unikać masła lub margaryny, a także ketchupu i marynata z dużą ilością soli. Zamiast tego, posmaruj kanapkę odrobiną oliwy z oliwek lub hummusu.

Jeśli jesteś głodny większego posiłku, możesz przygotować sałatkę jarzynową albo wrap ze świeżymi warzywami i chudym mięsem. 

 Przekąski na słodko

Można wyobrazić sobie życie bez przekąsek na słodko? Chyba nie. Każdy z nas ma swój ulubiony deser, który pozwala mu się odprężyć i cieszyć każdym kęsem. Jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy, a Twoja dieta nie pozwala Ci ich jeść, poniższy artykuł będzie dla Ciebie interesujący. Znajdziesz w nim kilka przykładów przekąsek na słodko, które możesz przygotować samemu w domu lub kupić gotowe w sklepie.

Przekąski na słodko to idealny dodatek do każdego posiłku lub przekąska na miły wieczór. Są one szczególnie popularne wśród dzieci, które uwielbiają jeść słodycze. Jednak nie musisz być dzieckiem, aby cieszyć się tymi pysznymi przekąskami. Możesz je przygotować samemu w domu lub kupić gotowe w sklepie.

Poniżej znajdziesz kilka przykładów przekąsek na słodko:

Ciasteczka owsiane z miodem i orzechami

Te ciasteczka są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Aby je zrobić, potrzebujesz: 1 szklanki płatków owsianych,1/2 szklanki miodu, 1/4 szklanki masła orzechowego, 1 łyżki oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy je przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Domowe batony musli

Te batony to idealna przekąska na słodko dla całej rodziny. Aby je zrobić, potrzebujesz: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki miodu, 1/4 szklanki masła orzechowego, 1 łyżki oleju kokosowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 szklanki rodzynek lub suszonych owoców.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i dokładnie rozdrabniamy masło orzechowe. Następnie formujemy batony o dowolnym kształcie i wielkości. Pieczemy je przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Upieczone batony można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.