Wydrukuj tę stronę
środa, 22 luty 2023 11:42

Ksylitol fiński

Oceń ten artykuł
(4 głosów)
ksylitol ksylitol mat.prasowe

Odstawienie rafinowanego cukru to zdecydowanie najlepsza rzecz, jaka można zrobić w drodze ku upragnionej sylwetce i lepszemu zdrowiu. Trudno jednak przyzwyczaić się do życia bez słodkiego smaku. Nie zawsze trzeba to robić - umiejętne zastępowanie cukru słodzikami może okazać się kluczowe w drodze po lepsze, korzystne dla sylwetki nawyki. Jaki słodzik wybrać?

 

Czym słodzić napoje, koktajle i wypieki? Fiński ksylitol

Wśród licznych słodzików coraz częściej te naturalne wypierają sztuczne, pozyskiwane w laboratorium. W żywności i powietrzu mamy wystarczająco dużo chemii i nie ma potrzeby, by dodawać ją również do przyrządzanej w domu żywności. Gdy chodzi o to, gdzie znajdziesz zaopatrzony w nie sklep zdrowa żywność zwykle sprzedawana jest głównie online w wyspecjalizowanych punktach, skupiających się tylko na najlepszych, starannie wybranych produktach od dobrych producentów. Jest kilka cech, które sprawiają, że ksylitol fiński coraz częściej bywa wsypywany zamiast cukru do cukierniczek w polskich domach. Brak kalorii i wysoki poziom słodkości to tylko dwie z nich. Z pomocą tego krystalicznego, przypominającego cukier słodzika pochodzącego z kory brzozy rosnącej w Finlandii, można łatwo dosłodzić do odpowiedniego poziomu swoją kawę, herbatę, koktajl czy ciasto. Ich smak będzie praktycznie nie do odróżnienia w porównaniu z cukrem białym, co dla większości konsumentów jest bardzo istotne - gdyż chcą oni zmienić swoją dietę, a nie przyzwyczajenia smakowe.

Jakie są zalety ksylitolu?

Wybierając wysokiej jakości ksylitol fiński z dobrego źródła, masz pewność, że jest on rzeczywiście cukrem brzozowym. Dostępny w niektórych sklepach ksylitol z Chin nie ma nic wspólnego, poza ewentualnymi właściwościami, z tym naturalnym - jest przetwarzany z kukurydzy! Ksylitol nie tylko dobrze smakuje i rozpuszcza się podobnie jak cukier. Nie ma on prawie wcale kalorii, co sprawia, że odchudzanie z jego użyciem jest dużo łatwiejsze i pozbawione wyrzutów sumienia. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny - może być więc używany przez osoby z cukrzycą. Nie powoduje namnażania się bakterii w jamie ustnej, a wręcz zmienia w niej pH na niekorzystne dla rozwoju drobnoustrojów, zapobiegając próchnicy. Należy jednak uważać z jego ilością - ma działanie przeczyszczające, gdy jest spożywany w nadmiarze, dlatego najlepiej zacząć od niewielkich ilości, np. jednej łyżeczki dziennie, stopniowo ją zwiększając, aż ksylitol całkowicie zastąpi cukier. Dla osób, którym potrzebny jest dobrze zaopatrzony sklep zdrowa żywność z pewnością okaże się dobrym kierunkiem - znajdziesz tam wszystko, co potrzebne do wdrożenia nowej, korzystnej diety!