Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 09 maj 2022 16:41

Gryka - zastosowanie, skład i właściwości odżywcze

Oceń ten artykuł
(4 głosów)
mąka chlebowa mąka chlebowa pixabay

Gryka stanowi rodzaj zboża, mającego szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Jest źródłem białka wysokiej jakości, a także aminokwasów egzogennych.

W jej składzie znajdują się małe ilości tłuszczu, głównie są to kwasy tłuszczowe nienasycone. Co więcej, gryka posiada także szereg właściwości zdrowotnych, dlatego produkty z gryki są bardzo powszechne, wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia.

Gryka - właściwości zdrowotne

Przede wszystkim gryka przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, ze względu na aminokwasy i błonnik pokarmowy, które zawiera. Z tego też powodu produkty z gryki polecane są do spożycia osobom, chorującym na miażdżycę, czy cukrzycę. Produkty z gryki doskonale sprawdzą się dla osób otyłych. Dzięki temu, że gryka zawiera dużą ilość błonnika, sprawia poczucie sytości przez długi czas. Gryka wzmacnia także naczynia krwionośne, dlatego jest produktem stosowanym w walce z żylakami.

Kasza gryczana - źródło witamin i minerałów

Kasz gryczana nie zawiera szkodliwych substancji. Ponadto zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż pozostałe zboża. Kasz gryczana doskonale sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę. Ponadto gryka obniża także ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana do spożycia również dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

Gryka - zastosowanie i właściwości

Gryka posiada szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wytwarzane z niej produkty, zawierają wiele właściwości zdrowotnych. Co więcej, produkty z tego zboża, doskonale sprawdzą się dla osób mających za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ponadto warto wiedzieć, że gryka jest bogata także w wysokiej jakości kwasy tłuszczowe, a także aminokwasy. Produkty z gryki, mąka chlebowa, a także płatki jaglane to produkty, które znajdziesz w ofercie sklepu Biobabalscy.

Gryka - naturalne źródło pełnowartościowego białka

Gryka stanowi doskonałe źródło naturalnego, pełnowartościowego białka. Co więcej, w jej składzie znajdują się także węglowodany, błonnik i niewielkie ilości tłuszczu. Produkty zbożowe, wytwarzane z gryki, posiadają wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mąka gryczana - idealna do wypieków

Mąka gryczana doskonale sprawdzi się dla osób, będących na diecie bezglutenowej. Ponadto jest świetną opcją także dla wegetarian, ze względu na wysoką zawartość białka. Mąka gryczana może być stosowana w zastępstwie mąki pszennej do tradycyjnych wypieków. Warto jednak zauważyć, że ma ona lekko gorzkawy, charakterystyczny smak, a wypieki będą mieć ciemniejszą barwę.

Gryka to zboże, które ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Co więcej, produkty z gryki cechują się także właściwościami zdrowotnymi, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Produkty z gryki polecane są osobom chorującym na cukrzycę, czy będącym na diecie bezglutenowej. Mąka gryczana ze względu na swoje szczególne właściwości może stanowić zastępstwo dla mąki pszennej.