5 elementów, w które warto się wyposażyć, aby móc efektownie serwować drinki
Podstawowe wyposażenie baru to przede wszystkim alkohole i syropy, które umożliwią tworzenie różnego rodzaju koktajli. Jeśli jednak już się w nie wyposażysz, czas na wejście na kolejny poziom: dostosowanie wyposażenia domowego barku do możliwości robienia drinków, które będą dobrze wyglądały i jeszcze lepiej smakowały. Jakie elementy umożliwią osiągnięcie takiego celu?
1. Shaker bostoński
Shaker bostoński to alternatywna wersja tradycyjnego shakera, który składa się z 3 części. Tego rodzaju akcesorium składa się z kolei z 2 elementów: metalowego kubka i szklanicy barmańskiej. Całość ma stosunkową dużą pojemność (około 500 ml). W związku z tym umożliwia przygotowanie koktajli nawet dla kilku osób jednocześnie, dzięki czemu sprawdza się doskonale podczas dużych imprez.
Wybierając tego rodzaju shaker, zwróć uwagę na materiał, z którego jest wykonany. Najlepiej wybierać modele ze stali nierdzewnej. Są one trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, a przy tym łatwo utrzymać je w czystości. Warto wybrać również element w ciekawym kolorze – np. złotym, aby proces przygotowania drinków wyglądał jeszcze ciekawiej.
2. Formy do robienia lodu/kostkarka do lodu
W robieniu drinków bardzo ważny jest lód. Proces jego powolnego topienia się podnosi temperaturę koktajlu, a tym samym pozwala zbalansować jego smak. W związku z tym, jeśli chcesz robić drinki, powinieneś wyposażyć się w formy do robienia lodów lub kostkarkę. Te pierwsze są stosunkowo tanie i ogólnodostępne – już za kilka złotych możesz mieć elementy, które pozwolą tworzyć kostki lodu o typowym kształcie, ale także imitujące kule, trójkąty czy choćby owoce. Kostkarki są z kolei znacznie droższą inwestycją, jednak są bardziej zautomatyzowane – same produkują lód, podczas gdy formy trzeba regularnie opróżniać i napełniać.
3. Kruszarka do lodu
Kruszarka do lodów, mechaniczna lub obsługiwana ręcznie, świetnie się sprawdzi, ponieważ pozwoli rozdrobnić lód. Co dzięki temu zyskasz? Napój będzie się szybciej chłodził, a także rozcieńczał. Całość będzie się estetycznie prezentowała, a do tego pozwoli osiągnąć specyficzną konsystencję koktajlu, której nie uzyskasz przy zastosowaniu kostek lodu w niepokruszonej wersji.
Co zrobić, jeśli nie będziesz miał kruszarki do lodu? Możesz skruszyć lód przy użyciu woreczka i wałka. Umieść w worku kostki lodu, a następnie rozbij je wałkiem. Proces generuje jednak sporo hałasu i wymaga użycia sporej ilości siły, dlatego dużo lepiej sprawdzają się kruszarki.
4. Różne rodzaje szkła – w tym kieliszek do whisky
Różne rodzaje drinków serwuje się w różnych szklankach, dlatego warto zadbać o różnorodność w tym kontekście. Z pewnością miło zaskoczysz swoich gości, jeśli podasz im kilka różnych koktajli w różnych odsłonach. W co warto się wyposażyć na początek? Zdecydowanie dobrym wyborem będzie kieliszek do whiskey, standardowa lampka na wino oraz szklanka typu long – wysoka i stosunkowo cienka. W ten sposób zyskasz już kilka możliwości w kontekście tego, co możesz podawać w konkretnym typie szkła. Pamiętaj przy tym, że nie musisz zawsze kierować się ogólnie przyjętymi zasadami. Najważniejsza jest Twoja kreatywność i realne możliwości.
5. Tace antypoślizgowe idealne do serwowania napojów
Tace antypoślizgowe doskonale sprawdzą się do serwowania drinków czy szotów. Dzięki nim podasz kilka napojów naraz – będzie to wyglądało efektownie, a przy okazji sprawi, że każdy z gości otrzyma zaproponowany mu koktajl w podobnym czasie.
Domowy bar to ciekawa atrakcja dla gości, ale także sposób na realizację pasji. Jego stworzenie jest stosunkowo proste i wymaga przede wszystkim kreatywności. Dopasuj konkretne akcesoria i ich charakter do swoich potrzeb, a stworzysz miejsce, w którym będą powstawały prawdziwe dzieła sztuki.