Najlepsza dla nas jest kawa z ekspresu, ponieważ wtedy zmielone ziarna kawy krócej pozostają w wodzie. Taka kawa pobudza nasz umysł do działania i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Sprawdźmy zatem, jak piją kawę najwięksi smakosze kawy na świecie, czyli Włosi.
Jak przygotować idealne cappuccino?
Włoskie słowo “cappuccino” pochodzi od czerwonobrązowego koloru habitu, jaki nosili kapucyni w XVII w. Kawa cappuccino miała w tym okresie dokładnie taki sam kolor.
Obecnie do przygotowania idealnego cappuccino potrzebujemy:
pojedyncze espresso (25–35 ml),
podgrzane i spienione mleko (125–150 ml), o temperaturze 65-70 stopni.
Spienianie mleka to najtrudniejszy element w procesie przygotowania cappuccino:
Podgrzane i spienione mleko lejemy tak aby napój miał między 150ml, a 250ml
Mleko powinno utworzyć warstwę kremowej pianki o grubości 2 cm bez grubych pęcherzyków.
Włosi spożywają kawę cappuccino tylko do godziny 11:00.
Dowiedz się więcej: https://bigbeans.pl/bar-kawowy/
Jak przygotować espresso?
Nazwa espresso odnosi się do sposobu i szybkości przygotowania kawy. Profesjonalny włoski barista przygotuje espresso w minutę. Do klasycznego espresso potrzebujemy kawy, dobrego ekspresu i minimalnej ilości wody - od 25 do 35 ml. Temperatura wody powinna wynosić ok. 95 stopni.
Dobre espresso nie będzie ani zbyt gorzkie, ani zbyt kwaśne. Włoskie espresso ma intensywny smak i piankę na wierzchu, którą nazywają cremą.
Włosi piją espresso w dwóch, trzech łykach, stojąc przy barze. Przed każdym łykiem kawy piją wodę, żeby oczyścić kubki smakowe i delektować się smakiem espresso.
We Włoszech espresso pije się przez cały dzień.
Pyszna cappuccino i szybkie espresso w Big Beans
Jeżeli chcesz się rozkoszować prawdziwą kawą, to zapraszamy do naszej kawiarni. Proponujemy również catering i mobilny bar kawowy, jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkową kawą o niezapomnianym smaku.
Dowiedz się więcej: https://bigbeans.pl/mobilny-barista/