To nie jest prawda. Profesjonalne wyposażenie kuchni musi spełniać szereg kryteriów, które decydują o jego cenie. Chodzi m.in. o wytrzymałość, typ oraz sposób wykonania. Jakie rodzaje profesjonalnych baterii kuchennych są dostępne na rynku?
Profesjonalne wyposażenie gastronomii należy dobierać z uwzględnieniem potrzeb jego użytkowników i samego wnętrza. Nieco inne urządzenia sprawdzą się na niewielkim zapleczu w barze szybkiej obsługi, a inne w dużych restauracjach serwujących setki dań dziennie. Przy zakupie sprzętów do kuchni warto również pamiętać, że powinny być wygodne w użytkowaniu i czyszczeniu. Na co zwrócić szczególną uwagę, wybierając baterię gastronomiczną?
Jak wybrać baterię gastronomiczną?
Po pierwsze, wyposażenie kuchni – w tym bateria zlewozmywakowa – musi być wykonane z najwyższej jakości materiałów. Wysoka jakość gwarantuje dłuższą trwałość, dlatego najczęściej warto zapłacić nieco więcej i móc korzystać z urządzeń bez konieczności wymiany przez kilka lat.
Po drugie, profesjonalne wyposażenie kuchni powinno być odporne na uszkodzenia mechaniczne. Trudno oczekiwać, żeby użytkownicy, czyli zarówno kucharze, jak i pomocnicy czy osoby odpowiedzialne za zmywanie naczyń delikatnie obchodzili się z baterią lub innymi sprzętami kuchennymi. Pośpiech podyktowany koniecznością wykonania zadań na czas powoduje, że zazwyczaj nie zwraca się uwagi na zachowanie specjalnej ostrożności podczas obsługi. W związku z tym wszystkie urządzenia należy wybierać, biorąc pod uwagę ich wytrzymałość i solidność.
Po trzecie, nie każdy rodzaj baterii gastronomicznej będzie pasował jednocześnie do małej oraz bardzo dużej kuchni. Dobrze wyposażona kuchnia – wyposażenie nie tylko w restauracji, lecz także w barze czy hotelu – powinna uwzględniać ilość przestrzeni, liczbę osób pracujących i serwowane potrawy.
profesjonalne wyposażenie kuchni
Rodzaje profesjonalnych baterii kuchennych
Jakie wyróżnia się rodzaje baterii gastronomicznych? Na rynku dostępne są m.in. baterie z giętkim kranem, sztorcowe jednootworowe i ze spryskiwaczem, stojące kolumnowe i natryskowe. Wyposażenie kuchni gastronomicznej najrzadziej uwzględnia montaż baterii sztorcowej jednootworowej łokciowej lub z klasycznymi pokrętłami, ponieważ ma ona stosunkowo niewielki zasięg. Ten rodzaj sprawdza się wyłącznie w niewielkich kuchniach albo jako dodatkowe rozwiązanie np. do mycia rąk. Dużo częściej do profesjonalnych kuchni kupuje się baterie z giętkim kranem oraz ze spryskiwaczem. W pierwszym przypadku zasięg pracy również jest nieco ograniczony, ale łatwiej użytkować tego typu baterię niż sztorcową jednootworową, w drugim – zmywanie naczyń lub ich napełnianie będzie zdecydowanie prostsze ze względu na elastyczny wąż.
Wyposażenie gastronomii najczęściej wykorzystuje baterie stojące kolumnowe – sprawdzają się zarówno przy zlewach, jak i basenach gastronomicznych oraz baterie natryskowe, które pozwalają na wygodne mycie nawet bardzo dużych garnków czy patelni.
>