Jest to przede wszystkim propozycja dla restauracji, ewentualnie dla barów, które posiadają ogródki piwne głównie dla mniejszych grup – klientów indywidualnych czy grup kilku znajomych.
Na co zwrócić uwagę wybierając stoły i krzesła do ogródków piwnych?
Najważniejsze przy wyborze stołów i krzeseł do ogródków piwnych jest rodzaj prowadzonego ogródka. Inaczej trzeba go wyposażyć w przypadku restauracji serwującej typowe obiady, a inaczej w barach, gdzie głównie ogląda się wydarzenia sportowe czy spędza wieczory przy piwie z grupą znajomych.
Najważniejszym aspektem jest ilość miejsc i ich różnorodność. Oczywiste jest, że jeśli prowadząc lokal, głównymi Twoimi klientami są grupy znajomych, spotkania integracyjne pracowników i inne większe grupy zorganizowane, to powinieneś posiadać duże stoły z większą ilością miejsc.
W przypadku prowadzenia małego lokalu, który odwiedzają głównie pary lub mniejsze grupy znajomych, lepiej posiadać typowe, małe stoliki czteroosobowe, by móc takich gości zmieścić jak najwięcej w lokalu. Dobrym pomysłem też jest posiadanie stolików mniejszych, kwadratowych, które można ze sobą połączyć w razie potrzeby. Na pewno nie będzie dobrym pomysłem posiadanie tylko stołów dużych, ponieważ w takim przypadku wizyty par czy pojedynczych osób bardzo ograniczają możliwość przyjmowania innych klientów. Nawet jeśli w lokalu głównymi gośćmi są duże grupy zorganizowane, powinno być kilka mniejszych stolików właśnie dla trójki znajomych, pary czy klientów indywidualnych.
Z czego wykonane są stoły i krzesła do ogródków piwnych?
Niewątpliwie właściciele lokali korzystają chętnie ze stołów i krzeseł plastikowych – są łatwe w transporcie i przechowywaniu oraz nie wymagają zbyt dużo poświęconego czasu do ich czyszczenia. W przypadku ogródków piwnych jednak mogą się nie sprawdzić przez niską wagę i słabą odporność na wiatr. Znacznie lepszym pomysłem są stoliki drewniane i metalowe. Są nieco droższe, jednak gwarantują dużą stabilność i są znacznie bardziej odporne na wszelkie uszkodzenia.
Warto także przy zakupie wybrać taki model, który po złożeniu zajmuje jak najmniej miejsca – zarówno chodzi tutaj o krzesła, jak i stoły do ogródków piwnych. Pozwoli to na oszczędne gospodarowanie miejscem magazynowym w sezonie zimowym. Nie warto zostawiać krzeseł i stołów na zewnątrz, gdyż ich stan szybko się pogorszy, a na częściach metalowych już po roku lub dwóch może być widoczna korozja czy schodząca farba.