środa, 15 grudzień 2021 13:43

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – przydatne akcesoria

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Sprzęt gastronomiczny Sprzęt gastronomiczny Źródło: pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

Prowadzenie lokalu gastronomicznego nie jest możliwe bez skompletowania specjalistycznego sprzętu, ale także praktycznych akcesoriów. Zdecydowanie przyspieszają i usprawniają ułatwiają pracę. Wybraliśmy akcesoria, w które warto wyposażyć każdy lokal.

 

Sprzęt gastronomiczny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu. W zależności od jego charakteru trzeba skompletować inne urządzenia, ale wiele akcesoriów przyda się w każdym lokalu – barze, na stołówce, restauracji czy w firmie cateringowej. Oto krótkie zestawienie wybranych akcesoriów, które są absolutnym must have zarówno w małej, jak i dużej gastronomii.

Akcesoria – drobna, ale ważna pomoc

Nie każdy docenia praktyczność drobnych akcesoriów kuchennych. Jednak do baru, stołówki czy restauracji są to niezbędne drobiazgi. Trudno pracować szybko i sprawnie bez obieraczki do warzyw, szatkownicy, miksera czy wielozadaniowego robota kuchennego. Dzięki nim kucharze nie muszą wykonywać samodzielnie wielu czasochłonnych czynności, a mogą skupić się na innych zadaniach.

Obieraczka do warzyw

W kuchni polskiej ziemniaki goszczą jako dodatek do większości potraw. Codziennie w barze czy restauracji obiera się ich kilogramy – na frytki, do gotowania, na placki, do opiekania czy jako dodatek do zup. Praktycznym pomocnikiem będzie zatem obieraczka do ziemniaków oraz innych warzyw – jak marchewka czy buraki. Dzięki niej szybko obierzesz ogromne ilości ziemniaków, a także zadbasz o oszczędności, bo nie zmarnujesz produktu. Żaden kucharz nie obierze tak szybko i tak cienko kilku kilogramów ziemniaków jak profesjonalna obieraczka.

Szatkownica

Kucharz szybko poszatkuje różne warzywa, ale na pewno nie będzie szybszy niż szatkownica gastronomiczna. Powinno to być urządzenie solidnie wykonane, z dobrej jakości ostrzami, sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym – barze czy restauracji albo firmie cateringowej. Do profesjonalnego użytkowania zainwestuj w szatkownicę z kilkoma tarczami do różnych warzyw. Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej, rozważ także zakup szatkownicy do wędlin.jRózgi

Praktyczna rózga wykonana ze stali nierdzewnej ułatwia ubijanie na przykład białek oraz kremów. Dzięki niej kucharz szybko zaserwuje jajecznicę czy omlet. Odciąży personel, który będzie miał czas na wykonywanie innych czynności w kuchni. Rózgą wykonasz te zadania dużo szybciej niż tradycyjną metodą. Ważne, by była solidnie wykonana i sprawdziła się przez długi czas. Kompletując sprzęt gastronomiczny, pamiętaj, że trzepaczka powinna być na wyposażeniu każdej restauracji.