Ma działanie antyoksydacyjne, niweluje ryzyko rozwoju nowotworów, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a przy okazji silnie wspiera układ trawienny i metabolizm. Jaki olej warto włączyć do swojego jadłospisu i czym się kierować podczas zakupu?
Olej tłoczony na zimno i z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych
To podstawowa zasada, ponieważ temperatura ochronna podczas tłoczenia sprawia, że zachowuje on wszelkie właściwości, za które jest najbardziej ceniony. Jeśli na etykiecie nie ma informacji o tym, że olej był tłoczony na zimno, można go bez wyrzutów sumienia odłożyć z powrotem na półkę i poszukać właściwego produktu. Olej lniany nie powinien być rafinowany, ponieważ rafinacja przebiega w temperaturze dochodzącej nawet do 160 stopni, a proces ten pozbawia tłuszcz największych zalet. Kolejną kwestią jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają między innymi na układ krążenia i pracę mózgu.
Sprawdź, jak przechowywany jest olej lniany
Olej lniany jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury oraz działanie światła. Jeśli jest przechowywany na półce sklepowej, gdzie panuje pokojowa temperatura i ma stały kontakt z silnym oświetleniem, może nie nadawać się do spożycia. Warto wybierać tylko oleje lniane, które znajdują się w lodówkach i w ciemnych butelkach. W domu również warto przechowywać olej w lodówce i przestrzegać terminu ważności, który w tym wypadku zazwyczaj nie jest zbyt długi. Jeśli okres przydatności do spożycia jest dłuższy niż trzy miesiące, to znak, że produkt nie jest pełnowartościowy i nie był produkowany tradycyjnymi metodami.
Jak używać oleju lnianego?
Biorąc pod uwagę fakt, że traci on właściwości w wysokiej temperaturze, olej z lnu nie powinien być używany do smażenia, gotowania czy pieczenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby polewać nim przygotowane już potrawy, a także dodawać go do potraw serwowanych na zimno. Ze względu na orzechowy smak będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs oraz ryb. Można go również spożywać samodzielnie, pijąc dwie łyżki oleju na czczo, przez co będzie on w stanie stworzyć barierę ochronną w układzie trawiennym i zapewnić organizmowi ogrom cennych substancji.