Aby poczuć się lepiej ludzie decydują się na eliminację niektórych produktów z diety - często jest to dyktowane nietolerancją pokarmową, ale równie często próbą dobrania najlepszych składników pokarmowych, które organizm doskonale toleruje. Jednym z produktów, na który została zwrócona uwaga w ostatnich latach jest gluten. Większość społeczeństwa może spożywać go bez większych problemów, ale duża grupa ludzi decyduje się na dietę całkowicie bezglutenową lub z ograniczoną jego ilością. Jakie produkty zawierają gluten? Jakie są najważniejsze zalety diety pozbawionej tego składnika? Co zrobić, gdy trzeba zrezygnować z glutenu, a nie ma się wiedzy i umiejętności, jak poprawnie zbilansować dietę?
Dieta bezglutenowa - jakie są przyczyny porzucenia tego składnika odżywczego?
Gluten jest rodzajem białka pochodzącego ze zbóż, a dokładniej pszenicy i jej odmian, żyta i jęczmienia. Odpowiada on za konsystencję posiłków mącznych i ich specyficzną elastyczność. Niestety nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich ludzi. Część osób ma alergię na ten składnik odżywczy. Innym schorzeniem, które powoduje brak tolerancji na gluten jest celiakia. Są to główne przyczyny porzucenia glutenu. Jednak alergia na gluten może dawać nieswoiste objawy i powodować uszkodzenia dopiero w długim okresie czasu, dlatego osoby, które źle się czują po spożyciu tego białka z niego rezygnują.
Zalety diety bezglutenowej
Zalety diety bezglutenowej dla osób z wyżej wymienionymi schorzeniami są jasne - organizm nie będzie miał dostarczonych substancji, które mu szkodzą. W przypadku delikatnej alergii po pewnym czasie można spróbować ponownie wprowadzać gluten do diety, jednak powinno być to konsultowane z lekarzem alergologiem oraz dietetykiem. W przypadku osób z nietolerancją glutenu konsekwencje implementowanej diety będzie widać praktycznie od razu - samopoczucie ulegnie poprawie, znikną bóle, które pojawiały się bez przyczyny, a także ustąpią dolegliwości gastryczne.
Jakich produktów wystrzegać się przy diecie bezglutenowej?
Gluten jest białkiem roślinnym, które pochodzi z pszenicy i odmian tego zboża. Dlatego wykluczone z diety są również pszenżyto. Minimalne ilości glutenu zawierają również jęczmień i żyto - eliminuje to właściwie większość popularnych zbóż. Dlatego kupując pieczywo należy bardzo ostrożnie i dokładnie czytać etykiety. Często takie sprawdzanie jest problematyczne, co sprawia, że najlepszym rozwiązaniem jest tani catering dietetyczny Wrocław, który dostarczy gotowe posiłki prosto pod drzwi.
Tani catering dietetyczny Wrocław to dieta dostosowana do potrzeb żywieniowych
Przygotowywanie w sposób samodzielny posiłków bezglutenowych od podstaw to bardzo pracochłonne zajęcie. Nie każdy ma tyle czasu by to zrobić. Tani catering dietetyczny Wrocław dostosuje posiłki do nietolerancji i preferencji żywieniowych. Dzięki temu nie trzeba samodzielnie martwić się o to, jakie produkty zawierają gluten.